Trivselsregler A-Ö

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd från föreningens styrelse. Ansök i god tid innan du planerar att hyra ut.

För att ansöka om andrahandsuthyrning:
Logga in på Simpleko
Klicka på ”Din lägenhet/lokal” i menyn.
Klicka på knappen ”Ansökan om andrahandsuthyrning” och fyll i formulären.

Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning på 10% av ett prisbasbelopp per år.

Att hyra ut lägenheten utan styrelsens tillstånd kan innebära att du förlorar din bostadsrätt enligt bostadsrättslagen. Vid andrahandsuthyrning kvarstår det juridiska ansvaret för bostadsrätten hos ägaren.

Anslagstavla

Föreningens anslagstavla finns i port 31. Den avsedd för föreningen och dess medlemmar. Annonsering från utomstående plockas ned.

Ansvar

Som bostadsrättsinnehavare har du ett väsentligt större ansvar än en hyresgäst när det gäller att själv ordna med till exempel reparationer i din lägenhet. Mer om vad en bostadsrättsinnehavare har för skyldigheter kan du bland annat läsa i våra stadgar.

Som kort information kan nämnas att du är ansvarig för ytskikt och glasrutor samt ytterdörren. Skador vid inbrotts försök belastar alltså din hemförsäkring, inte föreningens. Om ditt försäkringsbolag är av annan åsikt – kontakta styrelsen.

Föreningen vill att den som söker medlemskap och köper bostadsrätt också avser att bo i sin. Om så inte misstänks vara fallet har styrelsen rätt att avslå en medlemsansökan. Styrelsen har också med stöd av stadgarna rätt att ta ifrån någon ett medlemskap, det vill säga nyttjanderätten är förverkad, om lägenheten används till annat ändamål än det stadgarna anger. Att till väsentlig del använda lägenheten för näringsverksamhet, eller att utan tillstånd hyra ut den i andra hand, är stadgebrott som ger styrelsen rätt att återkalla medlemskapet.

Antenner

Antenner får inte sättas upp på föreningens fastigheter utan tillstånd av styrelsen. Detta gäller även paraboler.

Avgift & avier

Har du frågor om din avgift eller om avgiftsavierna kontaktar du vår ekonomiska förvaltare.

Skulle du ha problem att betala avgiften i tid är det mycket viktigt att du omedelbart hör av dig till styrelsen. Föreningen har beslutat att snabbt fånga upp de som missat att betala avgiften i tid. Enligt bostadsrättslagen kan nyttjanderätten förverkas på grund av dröjsmål med betalning av avgiften. Alla missade avgifter och andra skulder till föreningen lämnas till inkasso.

Barnvagnar

Barnvagnar placeras i barnvagnsförrådet och får inte förvaras i trapphusen. Detta är ett krav från brandskyddsmyndigheterna. Städbolagets arbete underlättas också av att vi håller trapphusen fria.

Blomlådor

Blomlådor skall hängas på insidan av balkongräcket. Detta för att undanröja risken för att förbipasserande under balkongen skadas om blomlådan faller ner.

Bygga om, renovering och installationer 

Du som bostadsrättsinnehavare får i många stycken bygga om delar av din lägenhet invändigt. Det är av säkerhetsskäl förbjudet att själv göra ingrepp i bärande väggar, vvs, el eller andra fasta installationer, t ex köksfläktar, i föreningens lägenheter. En ombyggnad som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kan beivras av föreningen, som då med stöd av stadgarna kommer att tvinga innehavaren att återställa, oavsett vem som en gång byggde om.

Samtliga installationer i el och vvs skall utan undantag göras av licensierad entreprenör. I övrigt ska ombyggnader utföras av kvalificerad yrkesman.

Cyklar

Cyklar parkeras i cykelställen eller i cykelrummet. Cyklar som låses fast i staket eller stuprännor står ofta i vägen för nyttofordon och riskerar att flyttas. Föreningen tar inget ansvar för cyklar som skadas eller måste avlägsnas på grund av olämplig placering och ägaren riskerar att tvingas betala kostnader för bortforslingen.

Uppställning av cyklar, kälkar och liknande får inte ske i trapphusen i föreningens fastighet. Detta är ett krav från brandskyddsmyndigheterna. Städbolagets arbete underlättas också av att vi håller trapphusen fria. Fastighetsskötaren tar på styrelsens uppdrag regelmässigt bort saker som parkeras olämpligt inomhus.

Fastighetsskötsel

Se Kontakt.

Fest

Ska du ha fest bör du tänka på att just fest och hög musik är den absolut vanligaste orsaken till klagomål. Ställ aldrig högtalare direkt mot golvet eller väggen. Lägg gärna ett isolerande mellanlägg mellan högtalare och golv/vägg och skruva ner basen. Sätt också gärna upp en liten lapp eller berätta att du ska ha fest, så blir grannsämjan bättre och styrelsen slipper brev från dina grannar. I princip ska huset vara tyst mellan kl. 22 och 07 oavsett veckodag. Att strunta i det och spela musik eller på annat sätt störa grannarna på sena kvällar och nätter kan resultera i att styrelsen beslutar återkalla medlemskap. Styrelsen kan alltså tvinga en störande person att flytta. Besittningsskyddet är i detta avseende svagare i en bostadsrättsförening än i ett hyreshus.

Om dina grannar festar och stör sent på natten – knacka på och säg till. Tycker du att det finns skäl, till exempel att det är ständigt återkommande störningar, kan du skriftligen kontakta styrelsen, med lägenhetsnummer, namn och adress både till dig själv och den störande. Ange även tidpunkt och datum då du blev störd.

Om situationen är akut och spårar ur – ring polisen och gör en anmälan.

Fönster

Målning och underhåll av utsidan av fasad, fönster och balkongdörrar är föreningens sak. Målning av lägenhet, liksom tätning av fönster är däremot en av de saker du som enskild medlem har att sörja för. Föreningen betalar alltså inte för till exempel tätningslist. Inte heller för att någon sätter fast den åt dig.

Skulle en ruta gå sönder är det även där den enskilde bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för att få in en ny ruta. Även reparation efter åverkan på ytterdörr, till exempel efter inbrott, är enskild medlems ansvar.

Föreningsarbete

Denna förening är en bostadsrättsförening vars driftsform bygger på engagemang och ansvarstagande från medlemmarna. För att vi ska få ett trivsamt och kostnadseffektivt boende är det viktigt att alla medlemmar håller sig informerade om föreningens angelägenheter och gärna deltar i föreningens arbete. Detta kan ske t.ex. genom att ta del av anslag i trapphus, läsa föreningens informationsblad, delta på årsstämman, ställa upp för inval i styrelsen eller delta i någon av styrelsens arbetsgrupper.

Föreningslokal

I skyddsrummet i källargången mellan port 27 och port 29 har styrelsen iordningställt en föreningslokal. Den är ca 30 kvm. Lokalen används för styrelsens månatliga möten.

Förmögenhetsvärde

Det är bostadens förmögenhetsvärde som ska anges i självdeklarationen. Vänd dig till vår ekonomiska förvaltare om du har några frågor om förmögenhetsvärde.

Förråd

I föreningen finns antingen källar- eller vindsförråd beroende på i vilken del av fastigheten du bor. Möbler och annat brännbart material får inte förvaras i trappuppgångar eller korridorer i källare och vind. Av brandrisk och utrymningsskäl kommer de att fraktas bort. Kostnaden för det drabbar alla. Den som saknar ”prylen jag ställde på ovanstående ställen en tid” har alltså råkat ut för en helt regelmässig städning.

Försäljning

Se överlåtelse och pantsättning

Försäkringar

Du bör ha ett s k bostadsrättstillägg på din hemförsäkring. Föreningens fastighetsförsäkring ersätter inte medlemmarnas lösöre. Förvara aldrig värdefulla föremål i ditt källar- eller vindskontor. Om saker blir förstörda är det din hemförsäkring som kan täcka skadorna. Föreningen har inte något ansvar för skadorna i förråden och varje medlem får själv städa upp. Föreningen ansvarar däremot för städning i övriga gemensamma utrymmen.

Grillar

Ställ inte engångsgrillar på gräsmattan. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Om du grillar på föreningens gård tar du självklart hand om aska och andra lämningar på ett lämpligt sätt så vi slipper att råka ut för brand i soptunnor. Använd gärna vår uteplats på baksidan av nr 19-21.

Hemsida & facebook

Föreningen har en hemsida www.skattsedeln1.se Här hittar du bland annat information om föreningen samt årsredovisningen, infobladen m.m. Föreningen finns även på facebook.

Husdjur

Du som har husdjur eller vänner som besöker dig med sin hund eller katt, se till att djuret går i koppel när det är i gemensamma utrymmen och på gården. Självklart ska djuren inte förorena på gården eller i fastighetens utrymmen, men om en olycka skulle ske måste du ombesörja att det tas bort. Släpp inte in okända djur i fastighetens utrymmen.

Inbrott

Inbrott anmäler du till polisen. Upptäcker du att det varit inbrott, berätta gärna det för någon i styrelsen. Kanske kan vi göra något för att förhindra en upprepning.

Informationsblad

För att hålla samtliga medlemmar informerade om vad som händer i vår förening och vad styrelsen arbetar med, ger vi ut ett infoblad ca en gång per kvartal. Har du åsikter angående detta blad eller är det någon information du saknar, hör gärna av dig till styrelsen.

Internet

Föreningen har avtal med leverantören Bahnhof för bredband.

TV

Föreningens avtal med leverantören Tele2 för TV via antennuttaget.

Klotter

Alla föreningens medlemmar ansvarar för att anmäla klotter till fastighetsskötaren.

Lagar

bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar kan du läsa mer om vad som gäller för ditt boende.

Lösöre

Förvara inte skor, stövlar, möbler och dörrmattor utanför din lägenhet. Detta är ett krav från brandskyddsmyndigheterna. Vår städfirma kan få problem med att fullgöra sitt åtagande på grund av dessa hinder. Dina grannar kan också vara störda av detta. Visa hänsyn.

Marschaller

Marschaller får ej placeras utanför entréerna, eftersom de ger fula och svårutplånliga fläckar på väggar och trottoarer. Tänk även på brandrisken.

Motioner

Du kan som enskild medlem påverka ditt boende bland annat genom att lämna in motioner för omröstning vid årsstämman.

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 1 är en ekonomisk förening och fungerar enligt reglerna för en sådan. Lämna din motion till styrelsen i god tid före stämman och glöm inte att skriva under med namn och lägenhetsnummer.

Parkeringsplatser

Föreningen har sju parkeringsplatser utomhus och en garageplats.
För att ställa dig i kö:
Logga in på Simpleko
Klicka på ”Köer” i menyn.
Välj vilken kö du vill ställa dig i och klicka på knappen ”+Ställ dig i kön”.

Rökning

Röka får du göra hemma eller utomhus. Visa alltid hänsyn till dina grannar. Rökning får inte ske i tvättstugor, källare eller vind, på grund av brandrisk. Rökning i trapphusen är inte tillåtet. Röker du på gården tar du själv hand om dina fimpar. Att kasta ut fimparna från balkongen gör du självklart inte. Det är också ett brott mot våra stadgar och kan innebära att du får bekosta städningen som fastighetsskötaren ombesörjer.

Skadedjur

Om du fått in ohyra i din lägenhet kontaktar du själv omgående Anticimex. Att som medlem inte omgående ta hand om problemet och på så sätt bidra till att den sprids, är tillräckligt för att förverka ett medlemskap.

Om skadedjur upptäcks i föreningens fastigheter anmäls detta i första hand till fastighetsskötaren. Vid sanering av skadedjur kontaktas Anticimex som tillsammans med fastighetsskötaren går igenom det drabbade området och sätter ut t ex fällor. Eftersom exempelvis råttor är ute efter mat får aldrig mat eller foder till husdjur förvaras i källare- eller vindsförråden.

Sopor

Sopor ska alltid förpackas väl för att undvika dålig lukt. Kasta väl förslutna sopor i soptunnorna. Soptunnorna får inte överfyllas. Är det fullt, lägg dem i en annan soptunna. Hela kartonger eller andra större föremål får aldrig läggas i soporna. Tänk på miljön och sopsortera. Se även under ”Återvinning”.

Stadgar

Läs föreningens stadgar noga. Det är viktig information för dig som bostadsrättsinnehavare.  Här finns reglerna som gäller juridiska frågor och här regleras både dina rättigheter och skyldigheter som bostadsrättsinnehavare. Brott mot stadgarna kan betyda att medlemskapet förverkas.

Styrelse

Enligt stadgarna ska föreningens styrelsen bestå av minst tre och högst sju ledamöter med minst en och högst fyra suppleanter. Styrelseledamöter och suppleanter väljs årligen för tiden fram till slutet av nästa ordinarie föreningsstämma. Styrelsen väljs av årsstämman. En gång i månaden har styrelsen möte. Namn, adress och telefon till medlemmarna i styrelsen finns anslagna i alla portar.

Städning

Fastighetsskötare tar hand om städningen i fastigheten. Tänk på allas vår trevnad genom att inte skräpa ner i trapphus, tvättstugor m.m. samt i vår utemiljö. Har du synpunkter på städningen, skriv gärna ett brev till styrelsen. Grovstädningen köper vi, resten sköter vi själva. Föreningen anordnar två städdagar per år för de gemensamma trädgårdsytorna. Där går vi även igenom gemensamma utrymmen vid vinds- och källarförråden.

Störande grannar

Att regelmässigt störa sina grannar är brott mot stadgarna. Är den som stör en hyresgäst i andra hand, ligger ansvaret ändå hos bostadsrättsinnehavaren. Tyvärr är oljud en vanlig orsak till klagomål. Skulle du drabbas av oljud eller annat bör du först själv tala med den som stör. De allra flesta är helt enkelt inte medvetna om att de är störande och problemen brukar upphöra efter ett vänligt samtal. Du kan förebygga genom att inte placera dina högtalare direkt på golvet eller mot väggen, utan ha ett isolerande mellanlägg. Du bör också vrida ner basen ordentligt, den slår ofta igenom till flera lägenheter. Trådlösa hörlurar är en utmärkt lösning. Om din granne stör dig med sin stereo, börja med att själv ringa på och säga till. Hjälper inte det, lämna en skriftlig anmälan med tider och klockslag till styrelsen, se instruktioner under.

Om problemet återkommer ska du föra dagbok med klockslag och datum och även typ av störning. Du bör vid omfattande störningar låta utföra en decibelmätning av buller och ljudstörning. En sådan mätning kan bli nödvändig om ärendet blir rättssak. Kontakta styrelsen skriftligt med dina uppgifter, så kan ärendet gå vidare. På föreningens hemsida finns en blankett som kan användas för detta ändamål. Akut störande grannar är ett ärende för polisen. Du ringer själv.

Den som stör grannarna och inte upphör trots uppmaning kan mista sitt medlemskap.

Tidningsinsamling

Lämna dina tidningar i ett särskilt utställt tidningskärl som står i anslutning till porten 19.

Detta tidningskärl får aldrig överfyllas utan då måste du lämna tidningarna till de allmänna återvinningsstationerna.

Tvättstuga

Det finns två tvättstugor i fastigheten med tillhörande torktumlare, torkskåp respektive torkrum. Du bokar tvättid med den låscylinder som har ditt lägenhetsnummer. För att förebygga tvättmaskinshaverier så använd tvättpåse för plagg som riskerar att skada maskinerna, exempelvis BH-byglar, eller tvätta dessa plagg för hand. Torktumlarens vanligaste fel är överhettning, vilket kan bero på att man kör tumlaren utan att först ta bort luddet som täpper till luftcirkulationen. Så ta alltid bort luddet från tumlarens filter efter genomförd tumling.

Städning av tvättstugan är varje medlems angelägenhet. Vi håller rent efter oss, torkar av maskiner, spolar ur tvättmedelsfack, tar bort ludd i tumlare, kastar tomma tvättmedelsförpackningar, torkar bort spillda tvättvätskor och så vidare.

Valberedning

Valberedningen föreslår kandidater till styrelse och revisorer i föreningen.

Vattenskada

Om du råkar ut för en vattenskada, ta omedelbart kontakt med både fastighetsskötaren och ditt försäkringsbolag. Råkar du ut för vattenskada på grund av grannen, gör samma sak och ta dessutom kontakt med din granne.

Årsredovisning och årsstämma

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 1:s räkenskapsår är kalenderåret. Ordinarie årsstämman hålls under våren (juni). Kallelse till stämma sker genom anslag i varje port, tidigast fyra veckor före och senast fjorton dagar innan stämman.

Stämman är ett viktigt tillfälle för att påverka sitt boende eftersom vi väljer styrelse, valberedning och revisor samt behandlar motioner. Dessutom är det ett av få tillfällen då ett större antal av föreningens medlemmar träffas.

Om du inte kan vara med själv på stämman kan du företrädas av ombud, som röstar för dig. Om fler än en person äger en lägenhet har de endast en röst tillsammans.

Återvinning

I vår föreningen kan du på avsedda platser kasta hushållssopor, matavfall och tidningar/papper. Här finns mer information om  sortering av matavfall.

Att återvinna sitt avfall tjänar alla på. Vid valutavägens busshållplats utanför bokbindarvägen (förbi vägbommen) finns plats att kasta kartong, plast, glas och metall samt småbatterier.

Bil- och mc-batterier forslar du själv till närmaste bensinstation för omhändertagande.

El-artiklar som innehåller fastmonterade batterier, till exempel eltandborstar, lämnar du i butiken eller exempelvis hos Sätra återvinningscentral som är vår närmaste återvinningscentralen. Det gäller även övriga el- artiklar som tv, stereo mm, i princip alla saker med sladd.

Farligt avfall och din småelektronik upp till en mikrovågsugns storlek kan också lämnas till kommunens mobila miljöstation som kommer till Hägerstensåsen en gång i kvartalet.

Länktips:
Här lämnar du sopor

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift är en avgift som bostadsrättsföreningen kan ta ut från förvärvaren vid överlåtelse. Avgiften avser kostnader för administration som föreningen kan ha med anledning av överlåtelsen. I praktiken är det fråga om att bostadsrättsföreningen ska pröva medlemskapsfrågan samt att anteckna den nya bostadsrättshavaren i medlems- och lägenhetsförteckningen.

Medlemskapsprövningen innebär att föreningen i första hand ska kontrollera att köparen kan fullgöra sina ekonomiska förpliktelser till föreningen och i övrigt att det föreligger personliga kvalifikationer att utöva medlemskapet i föreningen.

Enligt stadgarna får föreningen ta ut en överlåtelseavgift med ett belopp motsvarande högst 2,5 % av prisbasbeloppet.

Valutavägen 19-35